Ruimtelijke ontwikkeling

12 Augustus 2018

Ruimtelijke ontwikkeling

Groen Westerlo gaat voor het behoud van het landelijke karakter van onze deelgemeenten en dit laat zich dan ook vertalen in duidelijke keuzes naar de toekomst toe. 

Groen pleit voor een doordacht woonbeleid voor een leefbaar Westerlo. Een bestuur dat zes jaar aan de macht is, heeft volgens ons het recht niet om in hun eentje te beslissen over een compleet gewijzigd uitzicht van onze deeldorpen. Er zijn nu te weinig voorwaarden verbonden aan appartementenbouw in Westerlo. Onze dorpsidentiteit gaat verder kapot. Er moet dringend werk gemaakt worden van een beeldkwaliteitsplan. Dit is een plan dat duidelijk maakt, hoe we woningen in het centrum kunnen vernieuwen en de ziel van onze gemeente versterken in plaats van ze te verliezen. Regels over inplanting, vormgeving, materiaalkeuze, toegankelijkheid, stijlelementen ... legt men vast voor gebouwen en publieke ruimte. Het plan dient als leidraad voor ontwerpbureaus. Zo weten ze in welk kader ze mogen werken wat flinke besparingen oplevert qua werkuren.

Oude burgerwoningen hoeven niet met de grond gelijk worden gemaakt. Renoveer ze bijvoorbeeld tot compacte groepswoningprojecten. Uit het protest tegen de afbraak van de art-decowoning in het centrum trok het bestuur duidelijk geen lessen. Ook de open ruimte tussen de deeldorpen wordt verder versnipperd door lintbebouwing en ondoordachte verkavelingen. De realisatie van trage wegen in onze dorpen schuift men eveneens op de lange baan. De inventaris voor Westerlo centrum en Zoerle-Parwijs is klaar. Wie of wat houdt dit tegen? Via deze trage verbindingen fiets je veilig naar school of winkel. Wil men in Westerlo het toerisme verder uitbouwen dan is een lokaal wandelnetwerk langs deze trage wegen een extra troef.

Groen wil inspraak van de bevolking over de dorpsidentiteit. Nu zijn het de projectontwikkelaars die beslissen.