Blik op gemeenteraad 2 mei 2011

03 Mei 2011

door gemeenteraadslid voor Groen! in WesterloMarc Van den Bruel

De gemeenteraad van 2 mei is volgens Westelse traditie in wanorde geeindigd. Dat is voorspelbaar van zodra je weet dat er een puntje op de agenda staat van Frans De Cock als het gaat over iets dat de meerderheid zelf ook al van plan is te doen.

Volgens schepen Vrindts wil men gaan voor 50% groen en 50% "fossiel" (om het zo maar te zeggen) uit "voorzichtigheidsoverwegingen" (sic).

Ik heb zoals afgesproken een amendement ingediend om daar 100% groene stroom van te maken, met als goed argument dat ze aan hun eigen burgers vragen om in te stappen in het groene-stroomproject van de provincie.

Hebben al deze gezinnen die in het project van de provincie gestapt zijn dan een onzekere stap in de toekomst gezet?

Dat is dus zoals te verwachten weggestemd meerderheid tegen oppositie met 2 onthoudingen, nl. van Assunta Geens en van Ludo Melis, om naar ik meen verschillende beweegredenen.

Ik heb een vermoeden dat eind 2011 de provincie opnieuw met zo'n project zal afkomen.

Voor het eigenlijke punt (de samenaankoop zoals geagendeerd) heeft de oppositie zich onthouden.

Airco voor de brandweerkazerne

In de computer-ruimte staat er al één. In de meldkamer komt er geen, want ze gaan heel de verdieping voorzien van airco. Daar is GE flink tegen aan gegaan. Op mijn commentaar dat er dan toch wel iets mis is met het concept (zo oud is die nieuwbouw nu ook weer niet) en dat ze misschien simulaties hadden moeten doen tijdens de bouw om nog te corrigeren, begon de burgemeester over de Mixx ("en we zullen binnen een jaar nog eens klappen"). Ik heb gezegd dat dat daar niets mee te maken heeft.

Digitale schoolborden : aankoop

De aankoop digitale schoolborden vond ik een rare redenering. Enerzijds kiezen ze voor de onderhandelingsprocedure omdat het werk niet te ramen valt (?), maar anderzijds staat er wel een gedetailleerd bedrag (tot op de euro) in de tekst. Ik heb dat op het werk nagekeken en strikt genomen doen ze niets fout, maar het is wel op het randje. Ik heb Leon Gilis hierover gebeld.

Plaatsing van defibrilators

Dan is er nog een discussie geweest over de plaatsing van defibrilators (men noemt dat AED's, dat is waarschijnlijk net iets anders) om een hartveilige gemeente te worden. Puntje was toegevoegd door Welters. Er komt er dus ergens ene.

Welkomstactiviteit voor nieuwe burgers

En bij het puntje van Frans De Cock om terug minimaal 1x per jaar een welkomstactiviteit te organiseren voor de nieuwe burgers heeft de meerderheid bij monde van Verrezen nog eens De Cock de levieten gelezen (dat hij altijd iets agendeert wat dan al bijna intern geregeld is door het schepencollege).

De meerderheid had zich integraal onthouden (behalve Van Hirtum die had nee gestemd), waardoor het punt dus eigenlijk is aangenomen want er waren 8 ja-stemmen uit de oppositie.

De meerderheid gaat alle nieuwe burgers vanaf 2006 (en dat zijn er veel ..) uitnodigen op de feestelijkheden die binnenkort gaan doorgaan rond 100 jaar kasteel De Merode en dan gewoon verder doen 1 keer per jaar.