Blik op gemeenteraad 9 november 2009

09 November 2009

door gemeenteraadslid voor Groen! in WesterloMarc Van den Bruel

Het was een rustige gemeenteraad. Buiten de bushokjes, kerkfabrieken en wat vaststellingen over de financiën sprongen volgende puntjes eruit:

 

Erfpacht van een stuk grond aan KFC Tongerlo

Droge kost ware het niet dat het hier uitgerekend gaat om een perceel waar de JMG-academie een tent staan heeft met eronder een verwarmd kunstgrasveld. Deze academie selecteert jonge spelers om ze intensief op te leiden tot topsporters om ze dan duur te verkopen. De academie is al in verschillende landen actief en wordt financieel gesteund door een Egyptenaar die dit alleen maar ziet als een investering. Vroeger werden spelers verkocht door hun club. Na het arrest Bosman is het alleen maar ingewikkelder geworden en nu heeft men de markt van de jonge spelers ook ontdekt.
Ik heb nergens kunnen terugvinden dat de ouders inschrijvingsgeld moeten betalen. De opleiding is gratis. Om het in economische termen te zeggen: ze worden gratis binnengehaald, exploitatiekosten voor de vorming en met winst verkocht. De investering moet renderen. Ik dacht dat dergelijke praktijken al 300 jaar geleden waren afgeschaft. Nu: dat KFC Tongerlo doet wat ze wil maar dat de gemeente (met gemeenschapsgeld) steun geeft aan een organisatie die enkel uit is op winst en slechts met zeer beperkt aantal kinderen werkt is een brug te ver. Ik heb mij dan ook als enige onthouden na motivatie.

De bouwaanvraag voor de tent is aangevraagd maar nog niet verleend. Of het verwarmde grasveld bij in de aanvraag is opgenomen weet ik niet. De tent zou ergens in 2011 naar Lier gaan waar de academie eigenlijk mee samenwerkt. Als de tent weg is ligt er een kunstgrasveld (dat ze dan gratis gekregen hebben) waarmee de openlucht verwarmd wordt.
En dan moet ge weten dat nieuwbouwers aan zeer strenge eisen moeten voldoen betreffende K- en E-peil. Laat de overheid hier nog eens zien hoe goed ze het meent met het milieu. Wordt vervolgd.

Parkeren van vrachtwagens in de Guldensporenlaan

Met een petitie in de hand van alle bewoners die de camions voor hun huis beu zijn wou Groep Eenheid in de gemeente aparte parkings voor camions. Deels op plaatsen die al verhard zijn zoals aan de voetbal, het oud containerpark enz. Vorige keer is dat reeds door GE aangehaald en de meerderheid kwam nu af met 5 voorbehouden plaatsen in de Guldensporenlaan. Een oplossing die er waarschijnlijk geen is. Frans De Cock had ook een aantal puntjes extra hierover geagendeerd. Niet naar de zin van GE. Hij spring mee op de kar en wil zich zo profileren. Een uur gezever en uiteindelijk is alles van de oppositie weggestemd en zijn de 5 voorbehouden plaatsen in de Guldensporenlaan goedgekeurd. Ik heb met de oppositie meegestemd want een beetje organisatie op dit vlak kan nooit geen kwaad. Interessant: Louis Thijs van de meerderheid heeft met de oppositie meegestemd en Assunta heeft zich onthouden.

Inventarisatie van alle verkeersborden

Er zal binnenkort een wagentje rondrijden in Westerlo dat alle verticale signalisatie (verkeersborden) in kaart gaat brengen: rijdt tegen pakweg 70km/u door de straten en neemt alle 5m een foto 360° rond. Ergens in de eerste helft van 2010. Samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse overheid.

Zwembad

Er komt een extra gemeenteraad op 30 november. Er is blijkbaar een doorbraak in het subsidiedossier en ze kunnen overgaan tot de aanbestedingsprocedure. Het zal een beperkte offertevraag worden.