DooRlopende straten

23 Mei 2013

DooRlopende straten

GROEN WIL PROJECT DOORLOPENDE STRATEN OOK NAAR WESTERLO HALEN  Net zoals in Herselt en al in enkele andere gemeentes wil Groen Westerlo dat er ook op haar grondgebied dooRlopende straten komen. Dit sluit nauw aan bij het project Trage Wegen waar Groen Westerlo ook voorstander van is.

Steunpunt Straten heeft samen met de Internationale Voetgangersfederatie (IFP) het project "DooRlopende Straten" ontwikkeld. (= straten die wel voor motorvoertuigen doodlopen, maar niet voor doodlopen voor fietsers en voetgangers) Het gaat om een efficiënte en goedkope aanpak om eenvoudig heel wat doorlopende straten in het straatbeeld herkenbaar te maken. De aanpak moet ertoe leiden dat het aanbod aan voet- en buurtwegen beter bekend wordt zodat zij meer gebruikt kunnen worden. Op deze manier geeft de gemeente een krachtig positief signaal aan voetgangers en fietsers in Westerlo.

Deze maatregel moet er toe leiden dat het netwerk aan voet- en buurtwegen veel meer gebruikt wordt. Het bevordert de samenhang van de publieke ruimte.

 

De praktische uitvoering van het Project DooRlopende straten kan op twee manieren:

- aanbrengen stickers op borden F45. Het bord F45 is een informatief bord waarop de sticker, die aangeeft dat de weg voor voetgangers en/of fietsers niet doodloopt, kan aangebracht worden.

- aankopen van de nieuwe borden F45b: doodlopende straat, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. 

Groen Westerlo verkiest de eerste manier en wil de dooRlopende straten eerstdaags op de gemeenteraad lanceren. Het voorstel is om in het project in te stappen, het pakket aan te kopen en de borden van straten die effectief niet doodlopend zijn voor voetgangers of fietsers te voorzien van een sticker. Op deze manier hoeft het niet duur te zijn en veel tijd in beslag te nemen om dit project ook in Westerlo vorm te geven. Zeker een aanrader met de zomermaanden voor de deur.