Duivels vuur op laag pitje

14 September 2012

België wordt stilaan het Land van Belofte, en van beloftes. Dat geldt niet langer voor vreemde sukkelaars die hier een waardiger bestaan komen zoeken. Nee, alleen superrijken die in andere oorden hun geld opstrijken, strijken hier neer, en hijsen hier onze vlag. Daarbij valt niet alleen Monsieur Arnault op. Nee ook onze Rode Duivels horen in Monsieur zijn dure Louis Vuitton-tasje thuis. De meesten van hen zijn tegen gigantische bedragen bij oliesjeiks en gasbaronnen in loondienst. Even een korte opsomming : Hazard, Lukaku en Courtois (Chelsea, Abramovistsj), Witsel en Lombaerts (Zenit,Gazprom), Kompany (Manchester City, Sjeik Mansour), e.a.. Van zoveel olie en gas voorzien, zouden ze elk team met veel vuur van de groene grasmat moeten kunnen blazen. Helaas blijft het meestal bij veel geblaas, en een beetje vuur. En - in tegenstelling tot hun voornaamste werkgevers - bij weinig winst. Aan de andere kant is het ontroerend vast te stellen, hoe een hele natie meedanst in deze promotiecampagne. Het swingt als vanouds in de tribunes en in de cafés met groot scherm, maar op het veld dansen ze een slow,en een polonaise van mislukte halve kansen en gestrande goede bedoelingen. Niet dat het luieriken waren, onze rijke vedetten. Nee, zij spaarden hun energie en die van hun geldschieters niet. Maar - en laat mij nu de lijsttrekker van NVA citeren, die dit ooit tegen mij zei - als "voetbalfreak" vond ik dat ze bijna altijd op het verkeerde moment in de verkeerde richting liepen. Het resultaat was navenant.Maar de volgende keer zal het beter zijn. Dat zeggen onze Olympische atleten, dat zegt onze betalingsbalans, dat zegt onze regering. België is meer dan ooit het land van beloftes geworden.

In deze verkiezingstijd geldt dit nog meer dan anders. Er is een heel oud gezegde : "Veel beloven en weinig geven, doet de gekken in vreugde leven". Veel beloven, dat doet Groen niet. En de kiezers als gekken beschouwen, nog veel minder. Alleen dat "in vreugde leven" willen we aan dit oude gezegde overhouden. Zonder beloftes en zonder alle gekte om deze verkiezingen heen.

Op het juiste moment op de juiste plaats verschijnen en dan scoren ... Het is de droom van elke jonge speler. Van de ervaren veteraan wordt verwacht dat hij de beslissende pas geeft. Met die bedoeling sta ik op dit groen terrein.

Een column uit het Dagboek van een Duwer