Geen beleidsplan, wel een zwembadfactuur

29 Januari 2013

Geen beleidsplan, wel een zwembadfactuur

Groen is en blijft voorstander van een Westels zwembad. Cijfers tonen evenwel aan dat dit project de bevolking minimum 22 miljoen euro zal kosten. Dan mag toch de vraag gesteld worden: wat krijgen we hiervoor in de plaats? En welke offers moeten hiervoor gebracht worden? Tot op heden hebben we nog steeds geen antwoord. Er is nog geen beleidsplan, maar dit peperduur project werd wel op de gemeenteraad van 28 januari door de nieuwe meerderheid eensgezind goedgekeurd. Weten ze dan al hoe we dit gaan betalen? En waarop te besparen? N-VA beloofde tijdens de verkiezingen "informatieavonden, inspraak en openheid van het bestuur voor elk groot infrastructuurwerk", en "een energieoverschot bij het zwembad". Beide beloftes werden de eerste gemeenteraad al overboord gegooid. Natuurlijk kleeft aan dit dossier een historisch CD&V signatuur. Groen had dit dossier graag open gebroken teneinde kritische vragen te stellen. En ook om cruciale elementen zoals energievoorziening, energieverbruik, en andere keuzes te onderwerpen aan een duurzaamheidstoets.De bouw van het zwembad De Beeltjens Westerlo zal gebeuren volgens het zogenaamde DBFM contract: de publieke overheid kiest een private partner die zorgt voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het onderhoud (Maintain). Het verschil met een klassieke aanbesteding is, dat op deze manier niet één grote investering in de begroting wordt ingeschreven, maar enkel de jaarlijkse terugbetaling ervan (zoals een lening).

Het zwembad zelf kost 8,4 miljoen euro, maar dit is lang niet het totale kostenplaatje. De jaarlijkse terugbetaling komt neer op minimum 700.000 euro en dit gedurende 30 jaar. De eerste 5 jaar komt daar nog eens 100.000 euro per jaar bovenop. Plus nog een 550.000 euro voor "bijkomende infrastructuur", wat dit ook mag betekenen. Samengeteld is dit grofweg 22 miljoen euro, zonder indexering. En de subsidie van de Vlaamse overheid is hierin al verrekend.

Zijn hiermee dan alle kosten gedekt? Een antwoord werd op de gemeenteraad niet gegeven. Welke aanpassingen zijn er nog nodig aan de omgeving? Hoeveel bedragen de uitbatingskosten? Hoeveel bedraagt de energiefactuur en heeft het zwembad een energieoverschot, zoals beloofd? Hopelijk wordt dit niet weer een prestigeproject waar de belastingbetaler een gepeperde factuur van krijgt voorgeschoteld. Terwijl de Westelse zwemmer gewoon al jaren een functioneel, gemeentelijk zwembad vraagt.