Groen 30 jaar actief in Westerlo

28 Maart 2016

Groen 30 jaar actief in Westerlo

Groen Westerlo viert in 2016 haar 30ste verjaardag. Begonnen als actiegroep, evolueerde de groep tot een volwaardige medespeler op het politieke veld. Verschillende namen passeerden de revue: het Westels Actiecomité Leefmilieu (WAL), Agalev, Groen!, Groen. De verontreiniging van de, hier overstroomde, Grote Nete was voor onze eerste ploeg de motivatie om aan politiek te doen en blijft een aandachtspunt voor Groen Westerlo.  

In 1986 beslisten een tiental jonge vaders en moeders om zich politiek te engageren. Ons leefmilieu ging om zeep, van verkeersveiligheid was helemaal geen sprake, inspraak was er niet, ... .
In 1988 behaalden we onze eerste zetel in de gemeenteraad. Op zich was dat blijkbaar een politiek mirakel. We stonden maar met twaalf mensen op de lijst waar men er normaal 25 nodig had. Voor ons niet gelaten. We vlogen er direct in. Een aantal van onze oudste acties: een speeltuin achter het gemeentehuis, acties voor een propere Nete, acties tegen de TGV, het bewaren van de plattelandsrust aan het Rooiveld.
In de gemeenteraad onderscheiden de raadsleden van Groen zich steeds door hun dossierkennis en constructieve oppositie. Met de steun van Groen kwam het Merodeproject tot stand, is de Beddermolen gered, kwam het Repaircafé op gang, werd het spikdorenveldwegje afgesloten voor autoverkeer.
Tot onze spijt en frustratie stellen we vast dat de redenen waarom we toen met Agalev in Westerlo zijn begonnen nog steeds van kracht zijn. Kijk maar naar de Grote Nete. De kwaliteit van de kleine waterlopen en het huisvestingsbeleid maakt van Westerlo een verstedelijkte gemeente met ernstige mobiliteitsproblemen in plaats van leefbare dorpen.
Inspraak voor bewoners is er veel te weinig en meestal na de feiten gepland.
Nu, dertig jaar later, bezit Groen nog altijd maar één zitje in de gemeenteraad. Onbegrijpelijk, maar voorlopig een realiteit in veel Kempense gemeenten. Dit is onvoldoende om iets te kunnen veranderen. Blijf daarom niet langs de zijlijn staan of klagen over een gebrek aan langetermijnvisie en een consequent duurzaam beleid in Westerlo. Doe er zelf iets aan samen met Groen.
Of zoals Meyrem Almaci het zegt: 'Groen is een partij van doeners!'