Groen Westerlo stemt tegen de Eandis-deal met de Chinezen

30 September 2016

Groen Westerlo stemt tegen de Eandis-deal met de Chinezen

Wat is het verschil tussen KVC Westerlo en Eandis? Antwoord: lokale verankering. Beide zoeken nieuwe investeerders. In De Kemphaan, het magazine van KVC Westerlo lezen we dat tientallen kandidaten de club wilden overnemen. Onder de kandidaten mensen uit Rusland en het Midden-Oosten. Het is echter altijd het doel van de club geweest om vast te houden aan de Kempense verankering. Met de overname van de meerderheid van de aandelen door Soudal is de Kempense droom uitgekomen en is KVC Westerlo in goede handen.

Dit maakt het des te wranger dat onze huidige meerderheid onze eigen Vlaamse energienetwerkbeheerder Eandis in de uitverkoop zet. Op de gemeenteraad van maandag 19 september keurden N-VA en CD&V immers de verkoop goed.

Groen zegt neen tegen de uitverkoop van strategische belangen aan Chinese State Grid. Het Vlaamse energienetwerk moet in handen van de gemeenten en burgers blijven.
Eandis zou beter geld zoeken bij de Vlaamse burger, die over veel spaargeld beschikt dat nu niks opbrengt. Zo zouden de winsten binnen de eigen grenzen blijven en niet naar China afvloeien.
Het akkoord met State Grid garandeert een jaarlijks rendement van zo'n 4 à 5 procent. Zouden de Vlaamse spaarders niet geïnteresseerd zijn in zo'n rendement?
De deal met het Chinese staatsbedrijf is zeer gunstig voor het Chinese bedrijf zelf. Maar is het dat ook voor Eandis? Er wordt veel geld betaald voor het Eandisaandeel, maar ook de eisen voor hun 14 % aankoop zijn buitensporig, zelfs de statuten van Eandis moeten er voor gewijzigd worden.
Bovendien is het een omstreden bedrijf, hoog op de lijst van corrupte bedrijven en behoort het niet direct tot één van de meest transparante en ethisch beheerde bedrijven.
De echte bazen van Eandis zijn toch de Vlaamse politici en Vlaamse partijen via hun bemanning in de Raad van Bestuur van Eandis. Waarom geen oplossing zoeken bij de burger via een coöperatie of een andere financieringsvorm ? Dat zou een mooie kans zijn om een stukje deeleconomie te realiseren.
Waarom verwondert het ons niet dat weer eens gekozen wordt voor snel geld, een grote deal, en zonder verder te kijken dan de vastgeroeste economische denkbeelden?

Hou het Vlaamse energienet in onze handen en teken de petitie:
https://www.groen.be/eandis-deal-met-de-chinezen-hou-het-vlaamse-energie...

BIJLAGEN:
dekemphaan0401.pdf