Jos Van den Heuvel, lijstduwer voor Groen op 14 oktober

18 Juli 2012

Brokkelt het CD&V-bastion in Westerlo af? Ghostwriter voor CD&V komt uit de schaduw.De kieslijst van GROEN voor de gemeenteraads-verkiezingen van 14 oktober krijgt een stevige lijstduwer in de vorm van gewezen leerkracht en speechschrijver voor CD&V Jos Van den Heuvel. Nadat eerder Assunta Geens de Christen-Democraten inruilde voor GROEN, vindt ook Jos Van den Heuvel zijn politieke 'thuis'.

Jos Van den Heuvel is gekend voor zijn jarenlange dienst als leerkracht talen bij de Sint-Lambertusscholen in Westerlo. Maar het is vooral zijn rol als 'ghostwriter' voor heel wat CD&V schepenen dat hem een beentje voor geeft in het politieke veld. Zo is hij een beetje de stem achter de schermen geweest voor CD&V op heel wat belangrijke momenten.

Een kort gesprek met Jos.

64 jaar oud en nieuw in de politiek... Een verklaring ?

Aan politiek heb ik inderdaad nooit gedaan. Ik heb wel ontzettend veel geschreven in opdracht van politici. Ik denk niet dat er in Westerio één vereniging is, waarvoor ik nooit iets geschreven heb . Anderen gingen dan wel met mijn pluimen en mijn woorden lopen, maar dat vond ik niet zo erg. Ik voelde mij goed in de rol van nobele onbekende ghostwriter.

Tot nu dus. Waarom komt U nu uit de schaduw ?

Om dezelfde reden als waarom ik ooit speeches beginnen schrijven ben. U moet weten dat er al heel lang binnen de huidige meerderheid 2 strekkingen bestaan.. De zachtere kern, waartoe de meesten en vooral de CD&V-jongeren behoren, en de harde kern van macho's aan de top die zichzelf onmisbaar en onaantastbaar vinden. Als ik ooit zoveel speeches schreef was dat om de zachte kern een stem te geven. Nu stel ik vast dat zelfs die strekking binnen de meerderheid monddood wordt gemaakt. Ik zou graag wat ik al meer dan 25 jaar deed, blijven doen. Maar niet onder dit - sta mij het woord toe - 'regime'.

Hoe komt U dan bij Groen terecht ?

Om twee redenen.

Als ik vroeger een tekst schreef voor een vereniging of club, stelde ik mij maar één vraag :

"Hoe kan ik ervoor zorgen dat die mensen zich gerespecteerd voelen in wat ze deden en gesteund in wat ze zullen doen?" Als één partij dat nodig heeft en verdient, is het wel Groen. En er is nog iets. Van huis uit ben ik eigenlijk een 'groene jongen'. Mijn vader had de mooiste en grootste groentetuin die men zich kan indenken. Al zijn plantgoed ging hij halen met zijn fiets, en hij gebruikte nooit pesticiden. En wat onszelf betreft ,. .In heel West-Europa is er geen natuurgebied dat ik niet met mijn vrouw en 2 zonen bezocht heb. Respect voor en genieten van de natuur werd mij met de paplepel ingegeven.

Waarom dan zo laat Groen ?

Ook dat heeft iets met mijn vader te maken. "Die groen weer" ... ik hoor het hem zo nog zeggen. Hij stond altijd met de zon op, maar 'Groen' associeerde hij met bureaumannetjes die een paar uur en een file later achter hun bureau kropen en de wetten dicteerden voor mensen als hij.

Bij landbouwers en industriëlen is Groen inderdaad niet populair. Een verklaring ?

Vroeger wel, wegens opgelegde dit en dat. Maar nu niet meer. Als je weet dat in de ons omringende landen (Nederland , Frankrijk, Duitsland) de boeren de belangrijkste aanhangers zijn van de groene partijen, en dat alternatieve energie de brandstof lijkt die onze industrie uit de oliegeboorde put kan halen, dan is het onbegrijpelijk dat Groen hier voor dat litteken van regelneven blijft boeten.

Nog een laatste boodschap.

Voor uw lezers .... niet echt. En voor mezelf... gewoon echt blijven.

 

Remi Heylen  Voorzitter Groen Westerlo  014 26 47 70

Jos Van den Heuvel  Lijstduwer Groen Westerlo  014 26 42 96