Monstercoalitie, 'iedereen inbegrepen'

18 Oktober 2012

Monstercoalitie, 'iedereen inbegrepen'

CD&V heeft in Westerlo zijn verkiezingsslogan "iedereen inbegrepen" toch wel iets te letterlijk genomen. Door een monstercoalitie met N-VA aan te gaan vormen zij een meerderheid van 23 raadsleden op 27. Na 6 jaar absolute CD&V meerderheid met 18 zetels, breekt nu de periode van CD&VC Westerlo aan.  Of dit de wil is van de Westelse kiezer is nog maar de vraag. Die wou een ander beleid .CD&V van de macht houden was trouwens ook een doelstelling van de N-VA zelf voor de verkiezingen.

N-VA laat nu echter alle macht bij CD&V dat zowel wat bevoegdheden als aantal mandaten betreft het laken naar zich toetrekt. CD&V haalt met de burgemeester, 4 schepenen en een halve ambtstermijn voor de ocmw-voorzitter in verhouding beduidend meer binnen dan N-VA met 2 schepenen en een halve ocmw-voorzitter.  Dus CD&V krijgt met 13 zetels 5,5 mandaten, tegenover N-VA met 10 zetels slechts 2,5 mandaten.  Groen interpreteert dit alvast als een eerste duidelijk signaal van deze nieuwe ploeg en vreest dat N-VA in de dagdagelijkse praktijk het verlengstuk van CD&V gaat worden, dat op die manier ongestoord zijn beleid kan verder zetten.

Hopelijk wordt dit geen "oude wijn in nieuwe zakken" scenario i.p.v. " de kracht van de verandering".

Het is duidelijk dat de agenda van N-VA Westerlo bepaald wordt door Antwerpen, en dat deze bestuursdeelname op gemeentelijk vlak vooral de nationale invloed van N-VA moet dienen, meer dan het belang van de Westelse burger.  Wellicht is deze coalitie ook bedoeld als opstapje voor wat lokale kopstukken naar de nationale verkiezingen van 2014 toe.

Op democratisch vlak is dit een brug te ver. CD&V heeft door zijn keuze voor N-VA als coalitiepartner de oppositie in de gemeenteraad, die nog slechts zal bestaan uit 4 zetels op 27, monddood gemaakt.

Na de voetbalclub degradeert nu ook de gemeenteraad naar tweede klasse.

 

Groen zal CD&V en N-VA 6 jaar lang aan hun groene programmapunten herinneren

Groen gaat er in Westerlo met 1.471 stemmen (8,35%) lichtjes op vooruit t.o.v. 2006. Omwille van de zetelverdelingsmethode "Imperiali" - dat de grotere partijen bevoordeelt - resulteert dit echter slechts in 1 zeteltje in de gemeenteraad, zijnde 3,7% van de zetels.

Vanuit die ene zetel zal Groen er op toezien dat de programmapunten die zowel CD&V als N-VA van Groen hebben overgenomen, ook effectief zullen uitgevoerd worden.

Wij willen na de groene "woorden" van de andere partijen, nu ook de groene "daden" zien op het terrein, zoals o.a. :

  • de correcte en tijdige uitvoering van het uitgesproken vonnis in de zaak van de illegale afvoer van vervuilde grond
  • een oplossing voor het vrachtverkeer dat door de dorpskern van Heultje dendert
  • het energieneutraal beheer van de gemeentelijke gebouwen
  • de aanleg van fietssnelwegen tussen de deeldorpen

Wij kijken hier alvast verwachtingsvol naar uit.  U toch ook?

 

 Voor meer informatie over dit bericht:

 Marc Van den Bruel

gemeenteraadslid Groen Westerlo

0473 91 63 50