Programma : Mobiliteit

08 Oktober 2006

Groen! wil voorrang voor de zwakke weggebruiker. Groen! vraagt prioriteit voor aan, en fietsen in de twee richtingen langs de drukke wegen (N19, N152).

veilige oversteekplaatsen

Groen! wil de oude voet- en buurtwegen als veilige en vlotte fietswegen terug in gebruik nemen.
Groen! wil mensen die met de fiets naar het werk,... rijden, belonen. Groen! wil ook vandalismevrije fietsenstallingen voorzien. Bij grotere manifestaties en de wekelijkse markt wil Groen! gratis overdekte fietsenstalling voorzien.

In Westerlo is de busregeling nog maar net aangepast en is een belbus in gebruik genomen. Groen! wil de resultaten afwachten. Groen! wil wel onderzoeken of een "markttaxi" een haalbaar project kan zijn om ouderen de kans te geven naar de markt te gaan.

Groen! wil de schoolomgeving en de schoolroutes veilig houden. Daarom wil Groen! de provinciale 10/10-actie bij alle scholen ondersteunen.

In Westerlo ligt een belangrijk knelpunt van de intussen beruchte Noord-Zuidverbinding, het kruispunt aan de watertoren te Oevel. De fly-over krijgt onze steun.

Voorrang voor de zwakke weggebruiker?

Langs de Olenseweg moet je ofwel de verkeersregels overtreden, ofwel een gevaarlijke baan oversteken.

Veilige oversteekplaatsen

Vermits de N19 en N152 Gewestwegen zijn is hierover overleg nodig met de hogere overheid. Met Groen! in het gemeentebestuur zullen we die hogere overheid niet gerust laten alvorens er voldoende veilige oversteekplaatsen zijn.

We voerden recentelijk nog actie voor tweerichtingsverkeer op het fietspad langs de Olenseweg.

Interessante link : mobielvlaanderen.be

Buurtwegen

Groen! vraagt al jaren dat het gemeentebestuur de voet- en buurtwegen terug in gebruik zouden genomen worden. Er werd een inventaris van deze wegen beloofd maar concreet is hier nog niet veel van in huis gekomen.

Wat trage wegen zijn kan je nalezen op tragewegen.be.

Fietsenstallingen

Groen! wil vandalismevrije fietsenstallingen aan de bushokjes. Door lichtpunten met bewegingsdetector te plaatsen valt het direct op dat er volk aan het fietsenrek is. Personen met slechte bedoelingen staan niet graag in de "spots".

Groen! wil het initiatief "met belgerinkel naar de winkel" verder uitwerken en verfijnen. Mensen die met de fiets naar de markt komen zullen bijvoorbeeld bonuskaarten krijgen waarmee ze kortingen en of andere voordelen krijgen.

Links : fietsparkeersystemen ; de Lijn

Markttaxi

Na 19 uur en in het weekend zijn er in onze regio bijna geen bussen. De frequentie is wel verhoogd en de belbus geeft kansen om soepele regelingen toe te laten.

Het hangt er dan ook nog van af in welk deeldorp je woont of je al dan niet gemakkelijke verbindingen hebt in de diverse richtingen.

De verbinding tussen de deeldorpen met het openbaar vervoer is moeilijk te organiseren.

Groen! wil daarom een onderzoek naar het inschakelen van taxi's in een lokaal vervoersnetwerk.

Groen! wil hiervoor de nodige contacten leggen met de verschillende ministeries, organisaties en bedrijven die hier mee te maken hebben.

In Noord-Brabant (Nederland) heeft men een systeem van deeltaxi's. Dit systeem kan een inspiratiebron zijn voor een lokaal taxinetwerk.

10/10-actie

In onze gemeente hebben al scholen deelgenomen aan deze provinciale actie.

Groen! wil de actie voor een veilige schoolomgeving en veilige fietsroutes beter ondersteunen en aanbieden aan ALLE scholen van de gemeente.

Links : Fietsersbond ; verkeerskunde.be ; provant.be ; kinderrechtencoalitie.be

Noord-Zuidverbinding

Deze weg overstijgt de gemeentegrenzen.

Groen! heeft steeds een constructieve maar duidelijke houding aangenomen in dit dossier.

Meer info hierover op "Dossiers - Kempen".

 

naar Overzicht PROGRAMMA-punten