Tewerkstellingsproject InDeSoep uit Heultje sluit de deuren

10 Januari 2015

Tewerkstellingsproject InDeSoep uit Heultje sluit de deuren

Afgelopen woensdag (12/11/2014) verkochten vrijwilligers van 11 11 11 nog 60 liter soep op de markt in Westerlo, soep gemaakt door de mensen van InDeSoep, een tewerkstellingsproject dat langdurig werklozen de kans biedt om hun weg terug naar de arbeidsmarkt te vinden. Groot was dan ook onze verbazing toen we vernamen dat dit project na amper 2 jaar wordt stopgezet. Twee werknemers worden ontslagen, de medewerkers staan opnieuw in de kou. We zijn uitermate benieuwd naar de motivatie om plots met dit project te stoppen."Dit project helpt mensen een plaats te veroveren op de steeds moeilijker toegankelijke arbeidsmarkt. Je geeft mensen geen vis, je leert ze vissen. Geen overbodige luxe in deze regio met nog steeds hoge werkloosheidscijfers.

Bij InDeSoep leer je onder begeleiding meedraaien in een keuken, iedereen krijgt een taak rekening houdend met zijn of haar mogelijkheden. En met succes. De soep is te koop in verschillende handelszaken en wordt in de streek geleverd aan bedrijven en scholen waar heel wat kinderen 's middags kunnen genieten van een heerlijke kom verse soep.

Twee jaar geleden heeft de provincie Antwerpen 15.000 euro geïnvesteerd in de uitbouw van deze professionele keuken in het klooster van Heultje. InDeSoep werd immers erkend als pilootproject  in de sociale economie.

InDeSoep maakt deel uit van de VZW Lokaal Werk opgericht door de OCMW's van Westerlo, Herselt en Hulshout. Een ander project dat loopt is De Voortoer, een voortraject dat sommige OCMW-klanten doorlopen alvorens over te gaan tot een effectieve tewerkstelling. Deze mensen die een leefloon krijgen, lopen een half jaar stage bij InDeSoep waar ze ook vorming en opleiding krijgen. En het zijn de subsidies voor dit Voortoer project die geschrapt worden, subsidies van het ESF (Europees sociaal fonds).

http://www.indesoep.be/