Verkiezing OCMW raadsleden Westerlo doorbreekt cordon sanitaire

03 Januari 2013

Verkiezing OCMW raadsleden Westerlo doorbreekt cordon sanitaire

GROEN is enige oppositiepartij in Westerlo die democratische waarden en normen respecteert. Tijdens de installatievergadering van 2 januari '13 werd bevestigd wat GROEN Westerlo al weken probeerde te verhinderen: het kartel Open VLD ? SPA ? Positief Westerlo bezorgt Mevr. Dora De Cock-Weckhuysen ? echtgenote van - 6 jaar lang een zitje in de OCMW raad met hulp van Vlaams Belang.Als enige andere oppositiepartij kan GROEN aantonen dat Frans De Cock het Vlaams Belang op voorhand 'op zak had'.

Enige weken geleden nam GROEN het initiatief om met Frans De Cock (OpenVLD) en Sonja Laeremans (sp.a) te overleggen of we onze stemmen konden samenleggen om de enige zetel die de oppositie kàn verwerven voor de OCMW raad te bekomen. We stelden een faire afspraak voor in verhouding tot de aangereikte stemmen: 2 jaar voor GROEN en 4 jaar voor OpenVLD/sp.a.

Onze verbazing was groot wanneer Frans De Cock dit weigerde. 'Hij had andere opties.' Deze houding hield hij consequent aan. Ook wanneer we van bestuurspartijen vernamen dat zij zeker geen reststemmen zouden leveren aan het kartel van Frans en we hem en Mevr. Laeremans hiermee confronteerden. Conclusie: er is een afspraak op voorhand gemaakt met Vlaams Belang in Westerlo. Schrijnend. Het is net door politiekers die voor eigen belang zorgen dat kiezers een afkeer krijgen van politiek. Afspraken die jaren geleden door een ganse gemeenschap zijn gemaakt ? lees: het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang - worden genegeerd om een mandaat gedurende 2 jaar niet te moeten delen met een andere democratische partij.

Reactie van Maggie Van Kerkhoven:
'GROEN doet aan politiek om de kiezer en de samenleving te dienen, niet voor eigen belang. Het is intriest te moeten vast stellen dat we niet op Denderleeuw hoeven te wachten om een eventuele scheur in het cordon te krijgen. Het is in ons eigenste Westerlo gebeurd. De komende 6 jaar zijn we de enige oppositiepartij die democratische waarden en normen nog respecteert.
We nemen die handschoen op en geven meteen een punt van kritiek op de samenstelling van de OCMW-raadsleden: slechts 2 vrouwen naast 9 mannen! GROEN wil meer vrouwen op bestuursfuncties krijgen zodat dit meer een afspiegeling wordt van hoe onze maatschappij is samengesteld.'

 

Maggie Van Kerkhoven

voorzitter Groen Westerlo

Koning Leopoldlaan 33 , 2260 Westerlo
0473 93 14 05

Maggie Van Kerkhoven

Ter info: Resultaat van de stemming gisterenavond voor de 11 zitjes in de OCMW raad.
elk van de 27 gemeenteraadsleden had 6 stemmen uit te delen, dus 162 stemmen in totaal:

CD&V   13 zetels = 78 stemmen in totaal : elk van hun 6 kandidaten kreeg 13 stemmen
N-VA   10 zetels = 60 stemmen in totaal : elk van hun 4 kandidaten kreeg 15 stemmen
OpenVLD?sp.a 2 zetels = 12 stemmen in totaal :   hun 1 kandidaat kreeg 12 stemmen
GROEN   1 zetel = 6 stemmen in totaal :   hun 1 kandidaat kreeg 6 stemmen
Vlaams Belang 1 zetel = 6 stemmen in totaal : kandidaat van OpenVLD-sp.a kreeg 6 stemmen