Voorstel van Groen na twee jaar uitgevoerd

12 Februari 2012

Voorstel van Groen na twee jaar uitgevoerd

Twee jaar na de goedkeuring op de gemeenteraad van Westerlo wordt een voorstel van Groen-raadslid Marc Van den Bruel, de invoering van reflecterende huisnummers, uitgevoerd.

In het februarinummer van Westel Info, het gemeentelijk informatieblad van de gemeente Westerlo wordt met een vermelding op de voorkaft en een groot artikel op pagina 9 veel aandacht besteed aan de invoering van reflecterende huisnummers. Ook op de website van de gemeente wordt de nodige aandacht besteed aan dit onderwerp.

In het informatieblad staat dat dit op "vraag van de gemeenteraad" gebeurde. In het artikel op de website wordt er geen melding meer gemaakt van wie het voorstel heeft ingediend.

Het gebeurt in Westerlo uitzonderlijk om niet te zeggen bijna nooit dat een voorstel van de oppositie wordt goedgekeurd en uitgevoerd. Ere wie ere toekomt het voorstel voor de invoering van de reflecterende huisnummers kwam van Marc van den Bruel (Groen).

Op 30 november 2009 heeft raadslid Marc Van den Bruel namens Groen de aanschaf van voldoende grote, reflecterende huisnummers bepleit zodat elk gebouw, met uitsluiting van de bijgebouwen, voorzien kan worden van een goed leesbare huisnummer.

De motivatie en toelichting waren de volgende:

  1. De hulpdiensten, zoals brandweer, ziekenwagens, politie vinden meestal eenvoudig de straat maar moeilijker de juiste woning, zeker in afgelegen gebieden. Als het donker is, is een goed leesbaar huisnummer van op de straat een welgekomen hulpmiddel en verhoogt de bereikbaarheid van de inwoners. Elke tijdwinst die daardoor kan gerealiseerd worden kan van cruciaal belang zijn.
  2. Door het aanbrengen van nieuwe huisnummers kan de situatie betreffende de consequente en logische toekenning van de huisnummers gerealiseerd of geupdated worden.
  3. Nieuwe personeelsleden van De Post zullen eenvoudiger hun ronde kunnen doen waarbij het verkeerd bussen en de daarbij aansluitende problemen maximaal kunnen vermeden worden.
  4. Leden van verenigingen die moeten bussen zijn meestal vrijwilligers die veel tijd steken in het ronddragen van geadresseerd drukwerk voor allerlei aankondigingen. Op deze manier steunt het gemeentebestuur alle vrijwilligers die zich willen inzetten voor hun vereniging.
  5. Van de gelegenheid kan gebruik gemaakt worden om de huisnummers qua lay-out in overeenstemming te brengen met de straatnaambordjes.
  6. Bezoekers, niet vertrouwd met de omgeving, kunnen via GPS meestal wel de straat vinden maar niet de woning. Via goed leesbare huisnummers worden deze personen geholpen.

Zelf gekochte(sier)nummers kunnen blijven hangen zolang ze niet in tegenspraak zijn met de officiële nummer.

De meerderheidspartij CD&V heeft geantwoord dat dit een zinvol voorstel was en heeft aan de technische dienst de opdracht gegeven om dit verder te onderzoeken en uit te werken. Ondertussen is er een hele weg afgelegd en is het toch zover dat de nieuwe nummers er zitten aan te komen.

We zijn tevreden dat ze er komen, zelfs al heeft de procedure heel wat tijd in beslag genomen.

Remi Heylen

Meer info: gemeenteraadslid Marc Van den Bruel