Wat is een kind nog waard voor onze nieuwe regering?

28 Januari 2015

Wat is een kind nog waard voor onze nieuwe regering?

De vraag is schrijnend, maar dwingend. Of zoals Wouter Van Besien opmerkte: 'Conservatief-rechts vindt miljarden voor straaljagers maar geen geld voor kinderopvang.' En dat met een tekort van 44000 kinderopvangplaatsen! Investeren in het kind, is investeren in toekomstige generaties.

Van in de eerste levensfase moet elk kind zich welkom voelen. Ook in de kinderopvang moet het zich veilig en gekoesterd weten. Als coördinator van kinderonthaal De Sterrelichtjes in Olen ervaar ik dat het constant zoeken is naar evenwicht tussen een beperkt budget en de uitvoering van een pedagogisch plan. We willen kindjes verzorgen en spel schenken. Dagelijks trekken we met hen naar buiten. Hun ervaringen helpen hen immers om op een sterke manier in de wereld te staan. Wij realiseren dit enkel door er veel vrijwilligersuren naast te zetten. Is dit een goede evolutie, een kinderopvang die enkel nog iets kan aanbieden via sponsoring en vrijwilligerswerk?

Groen heeft nochtans een zuurstofplan uitgewerkt waardoor de zorgsector kwaliteitsvol kan bestaan en groeien. Ik hoop dat de nieuwe beleidsmakers het niet zomaar naast zich neerleggen.

Maggie Van Kerkhoven