Westerlo goes Repair café

14 November 2013

Westerlo goes Repair café

We gooien te veel weg - ook voorwerpen waar nauwelijks iets mis mee is en die we na een eenvoudige reparatie weer prima kunnen gebruiken. In het Gemeenschapslokaal aan de kerk in Tongerlo draait het op zaterdag 23 november tussen 10 en 16 uur helemaal om repareren. De bezoekers krijgen gereedschap ter beschikking en met hulp van specialisten uit de buurt leren ze hun spullen te herwaarderen. Alles waar iets aan hapert ? kleding, kleine meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, juweeltjes - krijgt in het Repair Café een tweede leven. Je leert er zelfs je kousen stoppen! Reparaties zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de kosten wordt gewaardeerd :-). Niks te herstellen? Kom dan gerust langs en steek een handje toe. Of bestel een drankje in het Wereldwinkelcafé. Een boek kan je dan weer ruilen in de ruilBoekenKast. Je brengt je gelezen boeken mee en je ruilt met de voorraad in de kast. Voor de kinderen is er kindergrime, en om het eerste Repair Café een beetje X-factor te geven, worden twee workshops georganiseerd: van 10:30 tot 12:00 kan je "Vegetarisch Broodbeleg maken" met Tine Cockx van EVA. Van 14:00 tot 15:30 kan je leuke dingen doen met oude T-shirts in de workshop "Knap recyc(k)leren".Repareren is een duurzame optie en het Repair Café is ook een plek om de kunst van het herstellen door te geven van de ene generatie op de andere.

Het concept komt oorspronkelijk uit Nederland. In 2012 werd het door Netwerk Bewust Verbruiken naar ons land gebracht, en ondertussen zijn er bij ons al meer dan 40 lokale groepen actief. Repair Café Westerlo probeert de blinde vlek in de Zuiderkempen nu in te vullen. Met een tiental mensen uit verschillende verenigingen en organisaties (en een paar lone rangers) wordt er hard gewerkt om fixers te vinden en het woord van het Repair Café te verspreiden! Hun enthousiasme geeft hoop voor de volgende jaren.

De laatste up-to-date informatie vind je op de website (http://www.klikzuiderkempen.be) of facebook (https://www.facebook.com/RepairCafeWesterlo).